“Where fashion is designed to look great long after the seasonal trend is dead”

Blog: de kracht van Meriono wol

De kracht van Merino wol

Merino wol; duurzaam, zacht en comfortabel

Bestaat er een wol soort die niet jeukt? Ja, Merino wol. Deze exclusieve wolsoort, afkomstig van het Merino schaap, staat bekend om zijn uitzonderlijke eigenschappen en kwaliteiten. In deze blog zullen we dieper ingaan op de oorsprong, eigenschappen, voordelen, nadelen en duurzaamheid van Merino wol, en waarom het een materiaal is dat uitblinkt t.o.v. andere wolsoorten. 

Merino schaap

De Oorsprong van Merino Wol

Merino wol komt van de de Merino schaap, een bijzonder ras dat oorspronkelijk werd gefokt in Spanje. Deze schapen staan bekend om hun zachte, fijne vacht en werden al in de Middeleeuwen gewaardeerd om hun wol. Later werden Merino schapen geïntroduceerd in andere delen van de wereld, zoals Australië, Nieuw-Zeeland, Argentinië en Zuid Afrika. Waarbij Australië de grootste producent is van Merino wol. 

Eigenschappen en voordelen van Merino Wol

Merino wol onderscheidt zich op een aantal kenmerken, waarmee dit wolsoort zich direct ook onderscheidt t.o.v. andere wolsoorten;

  • Zachtheid: De vezels van Merino wol zijn uitzonderlijk zacht en fijn. Het jeukt niet en voelt aangenaam aan op de huid. Het draagt zelfs heel comfortabel voor mensen met een gevoelige huid. 

  • Isolerend en ademend vermogen: Merino wol heeft uitstekende isolerende eigenschappen. Daarnaast heeft Merino wol een ademend vermogen, waardoor vocht wordt afgevoerd en je huid droog blijft. Het houdt je warm in koude omstandigheden en koel in warme omstandigheden, dankzij de natuurlijke regulerende eigenschappen. Merino wol is daardoor niet alleen geschikt voor de mode industrie, maar wordt vaak ook gebruikt voor sportkleding. Ideaal voor zowel zomer als winterkleding. 

  • Geurcontrole: Merino wol heeft van nature antibacteriële eigenschappen, waardoor het minder snel nare geuren vasthoudt, zelfs na langdurig dragen. Dat betekent dat je het minder vaak hoeft te wassen, wat weer een voordeel heeft op water en energie verbruik. Regelmatig luchten aan de buitenlucht is vaak al voldoende om je Merino wollen kledingstuk fris te houden. 

  • Duurzaamheid: Merino wol is sterk en veerkrachtig, en het gaat jarenlang mee. Het is bestand tegen kreukelen en behoudt zijn vorm.  

Merinoschapen
Foto: Giesswein

Nadelen van Merino wol

Hoewel Merino wol veel voordelen heeft, zijn er enkele nadelen waarvan je bewust moet zijn:

  • Kosten: Merino wol is over het algemeen duurder dan andere wolsoorten vanwege de zeldzaamheid en hoogwaardige kwaliteit.
  • Kwetsbaarheid voor slijtage: Ondanks zijn duurzaamheid kan Merino wol vatbaar zijn voor slijtage als het niet goed wordt onderhouden. Teveel wassen is overbodig. Houd je aan de reinigingsvoorschriften in het label. 

  • Mulesing: Is het wegsnijden, of het knippen van de huid rondom het achterwerk van een schaap met een ‘mulesing shears’. Een methode die niet diervriendelijk is. Helaas wordt deze methode nog door veel Australische boeren toegepast. Ondanks beloftes en toezeggingen van Australische boeren om in 2010 te stoppen of te minderen met mulesing. In Nieuw-Zeeland is mulesing sinds oktober 2018 wettelijk verboden en staan er zware boetes op bij overtreding van het verbod.  Wol producenten in Nieuw-Zeeland hanteren de hoogste normen op het gebied van dierenwelzijn bij het houden en scheren van schapen. Dat wordt gegarandeerd door direct betrokken instanties, zoals bijvoorbeeld Wool interesten en Shearers Assocation. 

Kwaliteit Merino wol

De kwaliteit van Merino wol varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd van het schaap, de regio waarin het wordt gefokt en de vezeldikte. Over het algemeen wordt Merino wol ingedeeld in verschillende klassen, waarbij superfijne Merino wol de hoogste kwaliteit vertegenwoordigt vanwege de extreem fijne vezels. Merino wol van deze kwaliteit wordt vaak gebruikt in luxe kleding en accessoires. 

Conclusie

Merino wol biedt een breed scala aan voordelen, waaronder comfort, temperatuurregulatie en duurzaamheid, waardoor het een populaire keuze is voor hoogwaardige kleding. Hoewel het enigszins prijzig kan zijn, investeer je wel in hoogwaardige kwaliteit waar je jarenlang plezier van hebt. 

Inhoud

Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren