“Where fashion is designed to look great long after the seasonal trend is dead”

quiet luxury

Quiet Luxury

Quiet Luxury: De stille revolutie in de mode

In de wereld van mode en lifestyle is er een nieuwe trend opgedoken die langzaam maar zeker terrein wint: “quiet luxury”. Maar wat betekent deze term eigenlijk en waar komt deze trend vandaan? Laten we de ontwikkeling van deze trend eens onder de loep nemen en ontdekken of het de toekomst van mode en duurzaamheid kan bepalen.

Wat betekent Quiet Luxury?

Het is een concept dat draait om subtiliteit, eenvoud en verfijning. Het draait om het streven naar kwaliteit en vakmanschap in plaats van naar opzichtige logo’s of excessieve ornamenten. Het gaat niet om schreeuwerige uitingen van rijkdom, maar eerder om een gevoel van welzijn, comfort en tijdloosheid. Quiet luxury is discreet, verfijnd en tijdloos, en het straalt een gevoel van rust en zelfverzekerdheid uit.

Waar komt deze trend vandaan?

Quiet luxury is ontstaan als reactie op de excessen van de fast fashion-industrie. In een wereld waarin trends snel komen en gaan, begonnen consumenten steeds meer op zoek te gaan naar producten die lang meegaan en waar ze echt van kunnen genieten. Deze trend heeft ook te maken met een groter bewustzijn van duurzaamheid en ethiek in de mode-industrie. Consumenten willen niet alleen hoogwaardige kleding, maar ook kleding die is geproduceerd op een verantwoorde en ethische manier.

Wanneer voldoet een kledingmerk aan het label quiet luxury?

Als een kleding-merk voldoet aan de volgende kernprincipes:

  1. Kwaliteit staat voorop: Ze gebruiken hoogwaardige materialen en zetten in op vakmanschap om stukken te creëren die lang meegaan.
  2. Tijdloos design: De ontwerpen zijn tijdloos en gaan niet op in vluchtige trends. Ze zijn bedoeld om jarenlang relevant te blijven.
  3. Duurzaamheid: Ze streven naar duurzaamheid in hun productieprocessen en materialen. Ze verminderen afval, minimaliseren hun ecologische voetafdruk en zetten zich in voor ethische arbeidspraktijken.
  4. Subtiliteit: Deze merken vermijden opzichtige logo’s of merknamen en laten in plaats daarvan de kwaliteit en het vakmanschap van hun producten voor zich spreken.
  5. Prijsreflectie: De prijs is gerechtvaardigd door de kwaliteit, duurzaamheid en tijdloosheid.
Mandy Brander fotografie | Atelier Oost Amsterdam | Kimono jasje by Halsduk

Is Quiet Luxury betaalbaar?

Hoewel deze luxury-producten over het algemeen duurder zijn dan fast fashion, is het belangrijk op te merken dat ze vaak een betere prijs-kwaliteitverhouding hebben. Aangezien deze kledingstukken lang meegaan en tijdloos zijn, hoeven consumenten minder vaak nieuwe kleding te kopen, wat op lange termijn kosten kan besparen.

Is Quiet Luxury duurzaam?

Ja, quiet luxury is vaak duurzamer dan fast fashion. Quiet luxury-merken leggen de nadruk op ethische productie, hoogwaardige materialen en duurzame praktijken. Dit draagt bij aan een verminderde milieu-impact en een verbetering van de arbeidsomstandigheden in de industrie.

Conclusie

Quiet luxury staat voor subtiliteit en duurzame mode. Het gaat om verfijning, goede kwaliteit en tijdloosheid. Het kan wel wat duurder zijn, maar het herinnert ons eraan dat we slim moeten winkelen en dat onze keuzes invloed hebben op de natuur en de samenleving. Het moedigt ons aan om te genieten van eenvoudige, tijdloze dingen in het leven, en niet altijd mee te gaan met de nieuwste modetrends van fast fashion.

Inhoud

Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren